Inulinę po raz pierwszy wyodrębniono z korzenia omanu wielkiego w 1804 roku. Pod względem chemicznym należy ona do fruktanów i oznacza mieszaninę polimerów fruktozowych. Inulina należy do substancji prebiotycznych, czyli takich które nie ulegają strawieniu w organizmie przez endogenne enzymy, poprzez co wpływa korzystnie na wzrost pożądanej mikroflory jelitowej. Do celów użytkowych stosuje się dwie postacie inuliny, tj. jej krótko – i długołańcuchową formę.

Popularne źródła inuliny

Inulina jest głównie pozyskiwana z cebulek, korzeni bulwiastych i bulw roślin z rodziny liliowatych, astrowatych, oraz amarylkowatych. Ilość gramów fruktanów typu inuliny w 100g wybranych roślin przedstawia się następująco:

słonecznik bulwiasty – 16,00-20,00

cykoria – 35,7-47,6

mniszek lekarski – 12,0-15,0

czosnek – 9,0-16,0

por – 3,0-10,0

cebula – 1,1-7,5

banan – 0,3-0,7

Zastosowanie inuliny przemyśle spożywczym

Inulina wykorzystywana jest jako preparat dietetyczny, który można zakupić w każdej aptece. Występuje ona pod postacią proszku koloru białego i cechuje się niedużą słodkością, niską kalorycznością (1,5 kcal/g) i neutralnym zapachem. W technologi spożywczej używana jest ze względu na jej właściwości żelujące, emulgujące, stabilizujące, zagęszczające i zdolność pochłaniania wody. Krótkołańcuchowa inulina może być stosowana jako zamiennik sacharozy i stanowić składową produktów na odchudzanie. Stosuje się ją również jako zamiennik tłuszczu, w celu obniżenia wartości energetycznej wyrobów piekarniczych. Badania wskazują, że dodanie prebiotyku w postaci 1% inuliny do jogurtu poprawia jego konsystencję i stabilność. Inulina może być również stosowana w przemyśle tłuszczowym, przy wyrobie margaryny, bądź w przetworach mięsnych.

Prozdrowotne właściwości fruktanów typu inuliny

działanie prebiotyczne – efekt bifidogenny inuliny polega na hamowaniu w jelicie grubym rozwoju patogennej mikroflory, na którą składają się między innymi takie bakterie jak E. coli, Salmonella, Shigella i Clostridium perfringens. Aplikowanie kosmetyków z inuliną wpływa na ochronę skóry i śluzówek przed rozwojem patogennych bakterii.

działanie kardioprotekcyjne – spożywanie inuliny obniżenia stężenie trójglicerydów we krwi, redukuje lipogenezę wątrobową, oraz obniża poziom złego cholesterolu LDL, nie wpływając na frakcję cholesterolu HDL.

działanie przeciwnowotworowe – inulina wpływa mobilizująco na układ immunologiczny, co może przeciwdziałać karcynogenezie.

działanie zwiększające wchłanianie soli mineralnych – inulina reguluje dostępność soli wapnia i magnezu w jelicie grubym.