Owoce goji, nazywane potocznie jagodami goji są od wielu setek lat powszechnie wykorzystywane zarówno w medycynie naturalnej, jak i jakoś naturalny składnik wielu kosmetyków. Jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój pospolitej (znanej również jako kolcowój szkarłatny). To właśnie w medycynie chińskiej najczęściej są wykorzystywane właściwości tej rośliny – od wielu lat istnieje jednak trend wprowadzający owoców goji do krajów Europejskich, gdzie cieszy się coraz to rosnącą popularnością.

Naukowcy i technolodzy żywienia od lat zaliczają owoce goji do grupy tzw. super żywności (ang. superfoods) – grupy produktów pochodzenia roślinnego, które mają szczególnie korzystny wpływ na ludzki organizm.

Właściwości owoców goji

Owoce goji są bardzo dobrym źródłem białka. Zawierają również cenne węglowodany oraz tłuszcze – w tym 5 bardzo cennych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu (m.in. mózgu oraz układu nerwowego) nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. Dodatkowo owoce goji są źródłem wielu ważnych witamin oraz składników mineralnych – wśród nich należy wymienić między innymi witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E oraz wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, selen). W jagodach goji dużą zawartość stanowią również flawonoidy.

Owoce goji korzystnie oddziałują na ludzki organizm oraz jak wykazują najnowsze badania, mogą przyczyniać się do zahamowania chorób nowotworowych. Jagody goji przyczyniają się do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz poprawiają wrażliwość organizmu na insulinę – tym samym mogą być wykorzystywane w cukrzycy oraz przy insulinooporności. Ze względu na zawartość takich związków jak cyperon oraz betaina, jagody goji korzystnie wpływają na ustabilizowanie poziomu cholesterolu oraz przyczyniają się do polepszenia pracy serca. Owoce goji obniżają poziom trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu LDL, a jednocześnie przyczyniają się do wzrostu poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Ma to ogromne znaczenie w profilaktyce chorób krążenia i zapobieganiu między innymi miażdżycy.

Jagody goji bardzo korzystnie wpływają również na wzrok i mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka takich chorób, jak np. zwyrodnienie plamki żółtej.

Owoce goji – zastosowanie w kuchni

Owoce goji można spożywać na surowo, jako przekąskę. Należy jednak pamiętać, żeby nie przesadzać z ich ilością. W kuchni można je także wykorzystywać jako dodatek do ryżu i makaronu, a także podawać z kurczakiem lub wieprzowiną. Niektórzy bardzo chętnie dodają owoce goji do herbaty – dzięki zawartości witaminy C mogą one stanowić doskonałą alternatywę dla cytryny.